
Sprogmiljø
Grundlag og værdier
Sproget er det, der forbinder os som mennesker – både det verbale og det nonverbale. Det er gennem sproget, vi skaber kontakt til og påvirker hinanden. Hvis sproget bliver groft, nedværdigende eller krænkende, påvirkes vores relationer til hinanden negativt, og samtidig påvirkes også den enkeltes trivsel og selvopfattelse. Sproget er dermed afgørende for, hvordan kulturen og fællesskabet udvikler sig på skolen, og også for hvordan den enkelte elev trives og lærer.
På Bøgballe Friskole ønsker vi at tale ordentligt og respektfuldt til hinanden. Målet for skolens indsats i det daglige samarbejde med eleverne er, gennem forskellige tiltag, at påvirke og regulere sproget i de forskellige miljøer på skolen, så vi reducerer brugen af groft, nedværdigende eller krænkende sprog.
Børn og unges sprog udvikler sig også på områder, der ikke er direkte reguleret af voksne. Det gælder, når børn og unge er sammen uden der er voksne til stede, på sociale medier og under gaming. Det sker i disse år i et omfang, som kalder på handling fra alle voksne omkring børnene og de unge - både forældre, pædagoger, lærere, sports- og klubledere. Vi vil på skolen løfte vores del af opgaven, ligesom vi forventer, at andre voksne omkring barnet løfter deres.
Sprog og dannelse
Skole handler også om dannelse. Det er en værdi for os på Bøgballe Friskole, at eleverne dannes sprogligt, så de lærer at indgå i fællesskaber på en positiv, rummelig og respektfuld måde med deres sprog. Det handler ikke kun om at modvirke groft, nedværdigende eller krænkende sprog. Det handler også om at lære dem at møde andre med et positivt og imødekommende sprog, som skaber trivsel og rummelighed i det fællesskab, de er en del af.
Børn og unge, som taler høfligt, respektfuld og mildt, skaber trivselsstærke miljøer omkring dem. Børn og unge som kan sige fra uden at overskride en andens grænse, får et sundere selvværd.
Sprog og skolens trivselsarbejde
På Bøgballe Friskole arbejder vi på mange områder med trivsel gennem skolevenner, venskabsklasser, trivselsdage, AKT-indsatser, MOT m.m. I forbindelse med disse tiltag, arbejdes der også målrettet med sproget, og skolens værdier omkring sprogmiljø indarbejdes også i klassereglerne.
På Bøgballe Friskole accepterer vi ikke racistiske udtryk og nedsættende øgenavne. På samme måde accepterer vi heller ikke bandeord. Det gælder både religiøse, seksuelle, latrinære og sygdoms-relaterede bandeord.
Når vi regulerer elevernes sprogbrug, er det uden brug af skældud. Vi påtaler elevens sprog og minder venligt men bestemt om rammerne, fx med et ”hov, husk lige at tale ordentligt!” eller ”prøv lige igen!” eller gennem feedback som fx ”jeg tror din klassekammerat bliver ked af at blive kaldt…” Samtidig hjælper vi også eleverne med alternativer ved fx at sige ”hvordan kan du sige fra på en anden måde?” Vi tror på, at det lønner sig at øve sig, mens man ikke er i affekt.
Elever, som konsekvent fortsætter med at overskride skolens værdier om sprogmiljøet og bryde reglerne på området, kan blive indkaldt til en samtale med forældrene.
Bøgballe Friskole, forår 2024