
Undervisningen på Bøgballe Friskole
Vi står mål med folkeskolen
På Bøgballe Friskole er vi meget optagede af at give en undervisning af høj faglig kvalitet. Vi skal som en privat grundskole give en undervisning, der står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
Læreplaner og prøver
Bøgballe Friskole følger Fælles Mål med kompetencemålene og de underliggende færdigheds-og vidensmål for fagene. Lærernes årsplaner er således bygget op på baggrund af Fælles Mål.
Prøver efter 9. klasse
Eleverne i 9. klasse indstilles til folkeskolens prøver i alle fag på samme måde, som hvis de havde gået i folkeskolen.
Førskole
Omkring den 1.april hvert år, flytter Førskolen ind i Bøgespirens (SFO’ens) lokaler. Både Børnehavens personale og Bøgespirens personale samarbejder om et opbyggende førskoleforløb, hvor børnehavebørnene stille og roligt indsluses i skolens hverdag.
De små førskolebørn kommer med liv, glæde og måske også lidt naturlig generthed. Bøgespirebørnene opdager pludseligt, at de er blevet ‘de store’ og tager helt naturligt ansvar for, at førskolebørnene kan opleve sig velkomne. Det er en rigtig god og tryg start på skoleforløbet.
De børn, som ikke går i Bøgehavens børnehave, men som gerne vil deltage i Bøgballe Friskoles førskoleforløb, bedes i første omgang kontakte lederen i Bøgehaven for nærmere information.
Kontakt Bøgehavens leder for mere information http://www.bogehaven.dk
Emneuger
Tre uger i løbet af skoleåret brydes den skemalagte undervisning af tværfaglige forløb af en uges varighed.
- De to af ugerne planlægger hvert team deres eget forløb. Ofte har emneugerne et bestemt tema, som elever og lærere fordyber sig i. Eleverne deles ofte i grupper på tværs af klasserne, så der er mulighed for at knytte relationer til andre end dem, man går i klasse med.
- Den tredje uge er fælles for alle skolens elever (dog undtaget 0. klasse). I den fælles emneuge lægger vi vægt på, at små og store elever arbejder sammen om en fælles opgave. Dette gør, at eleverne ud over det faglige udbytte også lærer hinanden at kende på skolen.
Kristendomsundervisning
Skolen har valgt at prioritere undervisning i kristendom ved på næsten alle klassetrin at læse to lektioner om ugen. Denne prioritering er udtryk for, at vi anser kristendommen som en vigtig grundsøjle at give eleverne videre med i livet.

IT i undervisningen
I indskolingen skal eleverne først og fremmest lære at gå i skole og tilegne sig de grundlæggende kompetencer, der knytter sig til det. Samtidig ønsker vi at vente så længe som muligt med at introducere brugen skærme for eleverne. Derfor fylder IT så lidt som muligt i de første skoleår. Lærerne har mulighed for at vise digitalt indhold fra egen computer via en skærm i klassen. Vi har desuden et klassesæt af Chromebooks, som klasserne kan booke og bruge, når det er læringsmæssigt begrundet.
Når eleverne kommer i mellemtrinnet, bliver brugen af IT i højere grad en integreret del af hverdagen. Dog stadig med det princip, at computeren kun findes frem, når det er læringsmæssigt begrundet. Det er fx når eleverne skal lære at bruge computeren til at
- søge informationer på nettet
- kommunikere digitalt
- skrive og opsætte tekster
- lave fremlæggelser med tilhørende slides
- producere små multimedieklip
- afvikle prøver og tests
Eleverne i 4. - 6. klasse medbringer deres egen Chromebook. Det er elevernes og forældrenes ansvar, at Chromebooken fungerer og kan bruges i undervisningen. Skolen sørger for, hvad der skal bruges af apps og licenser til forskellige læringsportaler.
Skolen hjælper gerne med vejledning i, hvilken Chromebook det er fornuftigt at købe til skolebrug. Når elever har udstyr med på skolen, er det vigtigt at sige, at skolen ikke har forsikret udstyret. Vi anbefaler, at I undersøger, hvordan I er dækket af jeres egen forsikring og om nødvendigt tegner en ekstra forsikring.
I 7. - 9. klasse står det eleverne frit for at medbringe den type computer, de har lyst til. Det kan være en Windows PC, en Macbook eller en Chromebook.
Når elever har udstyr med på skolen, er det vigtigt at sige, at skolen ikke har forsikret udstyret. Vi anbefaler, at I undersøger, hvordan I er dækket af jeres egen forsikring og om nødvendigt tegner en ekstra forsikring.
Bøgballe Friskole bruger Google Workspace som den primære platform til tekstbehandling, regneark, præsentationer, samarbejde, lektier, information, kommunikation m.m.
Alle elever har adgang til Google via UNI-login. Dette betyder, at en Google Chrome-browser (hentes gratis på nettet) er alt, hvad der er brug for.
Støtteundervisning på Bøgballe Friskole
Fagligt løft | Læse- og matematiktræning
Enkelte elever kan have brug for et fagligt løft i fx dansk eller matematik. Vores matematikvejleder og læsevejledere tilbyder mindre forløb efter aftale med forældrene, til de elever, som har behov herfor.
Vi er meget opmærksomme på læse- og skriveproblemer. Vi anvender derfor forskellige sprogtest i 0. klasse og også ordblindetesten.
Vi tilbyder intensiv og ekstra læsetræning, der varetages af skolens læsevejledere, der også kan sparre med kommunens læsevejledere. Skolens læsevejledere tilbyder også VAKS-kursus, der er et målrettet undervisningsforløb for netop elever med læse- og skrivevanskeligheder.
Vi bruger som læse- og skrivestøtteprogram AppWriter, der er tilgængelig for alle elever.
Inklusion og SPS-støtte
Enkelte elever kan have brug for en særlig støtte for at kunne inkluderes i klassen. Dette er en vurdering, der foretages efter indstilling til PPR og på baggrund af en udredning fra PPR eller anden faglig instans. Midlerne til støtten søges hos staten.
I indskolingen og mellemtrinnet er det ofte skolens pædagoger, der støtter pædagoger op om enkelte elever eller forløb for at kunne inkludere alle klassens elever. I udskolingen giver vi oftest støtte gennem to-lærer ordninger eller co-teaching forløb.