Evaluering og tilsyn
Tilsyn skoleåret 2023/2024
Kate Thesbjerg har udført tilsynet, som friskoleloven kræver. Se Tilsynsrapporten fra 2023/2024
Sammenfattende helhedsvurdering 2023/2024
Mit indtryk af Bøgballe Friskole er, at det er en god og velfungerende skole, hvor eleverne opleves som trygge og motiverede. Der undervises i emner og på niveauer, der er beskrevet i Fælles Mål under de enkelte fag og klasser.
Lærerne har vist kvalificeret faglig indsigt, og elevernes standpunkter er tilfredsstillende. Der undervises med en høj grad af inddragelse af IT generelt i undervisningen. Skolens fysiske rammer fremstår velholdte og både undervisningsmateriale og lokaler er kvalitetsmæssigt i orden.
Det er mit indtryk, at Bøgballe Friskole står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, dette både i forhold til didaktik, klasseledelse og relationsarbejde. Undervisningen foregår på dansk, og skolen forbereder eleverne til et samfund med frihed og folkestyre (§ 1, stk. 2) og bidrager til deres demokratiske dannelse.
Evaluering og opfølgningsplan
Herunder kan du læse om, hvordan vi evaluerer skolens samlede undervisning og relaterede aktiviteter samt følger op på resultatet af evalueringerne.
Folkeskolens prøver
Eleverne i 8. og 9. klasse deltager hvert år i Folkeskolens mundtlige og skriftlige prøver på samme vilkår, som hvis de havde gået i Folkeskolen.
Evaluering/opfølgning
Karaktererne lægges på skolens hjemmeside. I såvel ledelsen som bestyrelse drøftes skolens placering i forhold til karaktergennemsnittet på landsplan samt mulige forklaringer herpå. Skolelederen får opgaven med at følge op på eventuelle nye målsætninger i samarbejde med personalet.
Standpunktskarakterer
Der gives standpunktskarakterer tre gange årligt i 8. og 9. kl.
Evaluering/opfølgning
Ved årgangsteammøder og ved skole-hjem-samtaler drøftes udviklingen i standpunktskaraktererne, og der aftales indsatsområder i forhold til skolens læseplaner med eleven og dennes forældre.
Meddelelsesbøger og skole-hjem-samtaler
Der udarbejdes meddelelsesbøger hvert efterår for alle elever i fagene dansk, matematik, engelsk, naturfag og tysk. Her beskrives også elevens personlige og sociale udvikling samt elevens sprogbrug over for de andre elever og skolens personale.
Der er skole-hjem-samtaler to gange årligt i hver klasse, hvor klasselærerne deltager: Meddelelsesbogen danner udgangspunkt for samtalen, hvor den enkelte elevs faglige og sociale udvikling siden sidste samtale evalueres og nye målsætninger formuleres.
Evaluering/opfølgning:
I det omfang, det er nødvendigt, aftales ekstra samtaler, hvor der følges op på de eventuelle aftaler, der blev indgået mellem eleven, personalet og forældrene ved skole-hjem-samtalen.
Forældremøder
Der afholdes forældremøde i hver klasse mindst én gang årligt (før efterårsferien), hvor klassens sociale og faglige udvikling drøftes både bagudrettet og fremadrettet.
Evaluering/opfølgning:
Aftalerne på forældremøderne følges op af orienteringsbeskeder via ForældreIntra. Opstår der behov for det, kan forældrene blive indkaldt til ekstra forældremøder.
Prøver og tests
Eleverne møder igennem hele deres skoleforløb prøver og test som en integreret del af deres læringsproces. I punktform nævnes her hvilke test lærerne benytter sig af.
- Rambølls Sprogvurdering
- Dansk- og matematiktest fra Hogrefe Psykologisk Forlag
- Frivillige nationale test
- Standspunktskarakterer tre gange om året (8. - 9. kl.)
- Terminsprøver (8. - 9. kl.)
Evaluering/opfølgning:
Testresultater drøftes i fagteams og med ledelsen. De enkelte faglærere justerer undervisningen i forhold de behov, testresultaterne peger på, i relation til skolens undervisningsplaner i fagene.
Tilsynsførendes besøg og tilsynserklæring
Skolens tilsynsførende besøger hvert år skolen flere gange. På baggrund af hendes besøg og en samtale med ledelsen udarbejder hun en tilsynsrapport. Se ovenfor.
Evaluering/opfølgning:
Den eksterne tilsynsførende udarbejder på baggrund af sine tilsyn, herunder drøftelser vedrørende skolens samlede virksomhed med skolens ledelse, en tilsynsrapport, som er tilgængelig på skolens hjemmeside.
Undervisningsmiljøvurdering (UMV)
Skolen udfører hvert tredje år en undervisningmiljøvurdering, hvor vi anvender spørgsmålene fra Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM). Undersøgelsen er delt i to: Én til indskolingen og én til mellemtrin og udskoling.
Evaluering/opfølgning:
Skolens ledelse gennemgår resultaterne af undersøgelsen og udvælger indsatsområder, som drøftes med det øvrige personale til et personalemøde. Derefter overtager skolens teams arbejdet med at implementere de valgte handlinger på årgangene. Her kan du finde sidste nye UMV.

Slutmål, delmål og undervisningsplaner
På Bøgballe Friskole følger vi i alle fag Fælles Mål, udgivet af Undervisningsministeriet.
Prøver og karakterer
På Bøgballe Friskole fører vi alle elever op til Folkeskolens Prøver. Her kan du læse om vores karaktergennemsnit samt finde oplysninger om overgangsfrekvensen til anden uddannelse.
Klik på linket her ....
Overgangsfrekvens
I følge lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne skal skolen offentliggøre "Elevernes overgangsfrekvens til anden uddannelse".
Klik på dette link for at se data for eleverne fra Bøgballe Friskole. Vent lidt på at siden modtager data.
Undervisningsmiljøvurdering
Vores undervisningsmiljøvurdering beskriver, hvordan elevernes undervisningsmiljø er på vores skole, og hvordan vi vil arbejde med at forbedre undervisningsmiljøet.
1 Kortlægning af undervisningsmiljøet
Vi har undersøgt undervisningsmiljøet med værktøjet Klassetrivsel.dk. Formålet var at få et billede af elevernes oplevelse af deres trivsel, sundhed, de fysiske og æstetiske rammer for læringsmiljøet på Bøgballe Friskole.
Undersøgelsen blev gennemført i november 2024 med alle skolens elever. 240 ud af 288 svarede på undersøgelsen, hvilke svarer til 83%
Resultaterne af undersøgelsen kan ses her
2 Beskrivelse og vurdering af resultaterne
Undersøgelsen viste, at der generelt et rigtig godt undervisningsmiljø på Bøgballe Friskole.
Overordnet kan det siges, at når det handler om overskrifterne Trivsel, Sundhed, Indeklima, Fysiske og æstetiske rammer samt Fagligt læringsmiljø ligger besvarelserne overvejende i næstbedste eller allerbedste kategori.
Her oplever vi udfordringer:
Spørgsmålet: ”Bliver du forstyrret af larm i timerne?” er det spørgsmål, som giver det mest kritiske svar fra eleverne. Forholdsvis mange elever svarer ”en gang imellem” eller ”tit” på det spørgsmål. Det kalder på vores opmærksomhed.
3 Handlingsplan til forbedring af undervisningsmiljøet
Udfordringen med forstyrrende larm og uro i undervisningen er kendt for os i ledelsen. Vi er opmærksomme på de klasser, hvor problemet er særligt tydeligt, og vi er allerede i gang med forskellige initiativer.
Eksempler på initiativer:
- Resultatet af Undervisningsmiljøundersøgelsen fremlægges for eleverne, og fokusområdet "forstyrrelse af uro i klassen" drøftes i klasserne.
- Elevrådet inddrages i, hvordan vi kan sætte fokus på området i elevflokken.
- Vi har afsat tid til kollegial sparring efter metoden "Det Reflekterende Team", hvor medarbejderne har mulighed for at søge sparring til blandt andet klasserumsledelse og klasselærerfunktionen.
- Vi afholder indsatsmøder, hvor alle undervisere i den pågældende klasse deltager, hvor der udarbejdes handleplaner for klasserne.
- Når vi udarbejder meddelelsesbøger og afholder skolehjemsamtaler, taler vi tydeligt om skolens forventninger til elevrollen, og kontaktbogen bruges som kommunikationsform, når enkelte elever har svært ved at følge anvisningerne. Vi følger op med evaluerende samtaler med enkeltelever, som har brug for en påmindelse om, hvordan man arbejder med på et godt læringsmiljø.
- Når det er påkrævet, afholder vi forældremøder, hvor vi forventer at der deltager mindst én forældre fra hvert hjem, hvor vi sætter fokus på, hvordan vi kan samarbejde om at forbedre læringsmiljøet i klassen.
4 Opfølgning
Næste undervisningsmiljøvurdering gennemføres i efteråret 2027.