
Lejrskoler
På Bøgballe Friskole prioriterer vi lejrskoler højt. Lejrskolerne er én af de mange aktiviteter på Bøgballe Friskole, der understøtter fællesskabet og sammenholdet i en klasse. Fællesskabet er centralt i skolens værdigrundlag, fordi det er afgørende for både elevernes trivsel og læring. Når eleverne trives i fælleskabet, lærer de mere, og her er lejrskolerne en vigtig aktivitet.
Lejrskolen er også særligt afgørende for relationen mellem lærer og elev. Her er der tid til lange snakke og tid til, at elever, der måske har udfordringer i den daglige undervisning, kan vise sider af sig selv, som vi ellers ikke ser.
Samtidig bidrager lejrskolerne til elevernes almene dannelse og personlig udvikling. Vi vægter, at der er tid og råd til at rejse ud med eleverne og lade dem undres. En lejrskole er fuld af liv, oplevelser, måske enkelte knubs og nye venskaber. Når eleverne er på opdagelse både i vores eget land og ude i verden, væk fra de kendte rammer og rutiner, er der mulighed for at udfordre, udforske og sætte spørgsmålstegn ved bestående tanker og det vante. Det giver udsyn og indblik, der øger elevernes tolerance og nysgerrighed.
Lejrskoler er en del af undervisningen, og som udgangspunkt deltager alle skolens elever i hele lejrskolen. Herunder følger en kort beskrivelse af de lejrskoler, som vi er på i løbet af sit skoleforløb på Bøgballe Friskole.
5. klasses tur til jernaldermiljøet i Vingsted
I 5. klasse tager vi i foråret på en 2-dages tur til Vingsted Jernaldermiljø – Danmarks største jernalderlandsby. Her bor vi i jernalderhuse, hvor vi sover på lammeskind og laver mad over ildstedet. Vi oplever i fællesskab livet i jernalderen, hvor vi på egen krop erfarer den historie, som er gået forud for os selv. Samtidig oplever vi klassefællesskabet uden for klasserummet og uden moderne hjælpemidler, (men dog med almindelige toiletforhold). Desuden er der tid til hygge, en fisketur og en god snak under åben himmel mm.
6. klasses tur til Bornholm
Smuk natur, stejle klipper, hyggelige små byer, runde kirker - så er vi på Bornholm! I slutningen af 6. klasse tager vi en uge til Bornholm, hvor vi bor i små feriehuse på Storløkke Feriecenter i Allinge. Her skal eleverne selv stå for morgenmad og madpakker. Aftensmaden serveres i et fælleshus. Hver aften mødes vi og hygger, leger og runder dagen af sammen.
Ugen byder på mange flotte og unikke naturoplevelser som f.eks. Helligdomsklipperne, Ekkodalen og Dueodde. Vi kommer også forbi Svaneke og Gudhjem, hvor eleverne smager en røget sild og hjemmelavede bolcher. Der bliver også tid til en smuk vandretur til Hammershus.
Bornholmerturen er en dejlig afslutning af skoleåret på 6. årgang.
7. klasses tur til Samsø
I 7. klasse tager vi på lejrskole til Samsø. I 7. klasse bliver vores 6.kl. til to nye klasser med mange nye elever fra omkringliggende skoler. Derfor har vi lavet en tur, hvor vi har fællesskab og sammenhold i fokus. Det er en fantastisk måde at ryste de nydannede klasser sammen på og få inddraget de nye i fællesskabet. Vi hygger, leger og teambuilder. Vi cykler rundt på øen og ser nogle af de ting, der er specielle for Samsø. Det er bl.a. Samsølabyrinten og på fjordsafari i Stavns Fjord iført vaders.




8. klasses tur til København
Hvert år tager de to 8. klasser til vores spændende hovedstad, København, i 3 dage. Vi bor centralt, og eleverne får en masse gode og sjove oplevelser samt et indblik i, hvordan storbyen er. Eleverne tager fx på byvandring med en hjemløs, besøger museer, rundvisning i DR-byen, kanalrundfart og selvfølgelig en skøn aften i Tivoli. Alle de gode oplevelser skaber et super godt udgangspunkt for et godt skoleår med en sammentømret årgang, som har skabt gode minder sammen.
9. klasses lejrskole til Tjekkiet
I 9. klasse får vores elever en særlig oplevelse gennem en lejrskole i udlandet. De seneste år har vi rejst til Cesky Raj, som er et naturreservat i det nordlige Tjekkiet, der indbyder til mange forskellige friluftslivsaktiviteter. Det kan være trekking, klatring, rappelling, riverrafting, tur på mountainbike og meget mere. En aktiv-tur med masser af oplevelser og mulighed for at afprøve grænser. Ugen sluttes af med en dag i hovedstaden, Prag, hvor Europas historie og brydningstid er meget levende til stede.
En studietur er med til at binde klassen endnu bedre sammen og styrker relationerne det sidste år i grundskolen.